onsdag 12. februar 2014

Fram i lyset og sola


Til våren skal jeg dele en del stauder. Utgangspunktet er Eupatorium purpureum, storhjortetrøst. Den står for mørkt. Under epletreet! Håper å få 4-5 nye planter. Og det er gratis. På det første bildet står den bakerst til høyre. Den blir ganske høy og kompakt så den kan kanskje brukes som hekk.
Jeg har tenkt å plante dem sammen med Echinaceae purpurea, purpursolhatt både hvite og røde, og Calemagrostis acutiflora 'Overdam', fagerrørkvein. Denne stauden ble valgt til årets staude i 2013.

De tre første bildene er fra UMB-parken på Ås (NMBU).  













Her står hjortetrøsten under epletreet. Lurer på hva jeg tenkte på da jeg plantet den der?



Purpursolhatt 'White Swan'. Er litt stolt av at de er hjemmesådd.



Kanskje dette skal bli nye naboer? Actaea simplex 'Brunette', klaseormedrue og Lythrum, kattehale bakerst.




Fagerrørkvein ble plantet for et drøyt år siden så den er ikke blitt så stor. Den er også lett å dele.












Prydgresset holder seg oppreist gjennom hele vinteren og er veldig dekorativ. Det samme er frøstandene til purpursolhatt.











Velgrodd prydgress på UMB. Gleder meg til at våre tuer begynner å ligne på disse. Ta en titt på DETTE  å bli inspirert av Piet Oudolf. God kveld! Anne


14 kommentarer:

  1. Så vackra bilder! Jag funderar lite på att plantera rosenflockel i min gavelrabatt. Tack för inspirationen. Så snyggt med de vita solhattarna, grattis till en fin sådd.
    Ha en fin kväll
    Kram Maria

    SvarSlett
  2. Hei Anne! Det er mange planter som er lette å dele. Men jeg er ikke noe flink til å dele planter. De vokser til store tuer i steden. Takk for inspirasjon!
    Ha det godt!

    SvarSlett
  3. Bra med stora plantor som går att dela!!
    Ha de bra
    Mariana

    SvarSlett
  4. Den hjortetrøsten er en flott type. Ønsker meg en slik her i Miacasa også. Forstår den skal ha en del sol for å trives. Stedet hos meg er nordvendt og får mest sol kun når sola står høyest midt på dagen, ellers skjermer huset for sola. Tror du det ville blitt for mørkt?
    4 stk Fagerrørkvein har jeg planta i murbøtter og gravd ned langs en hvit garasjemur i helling. Mellom hver har vi montert belysning opp mot muren. Kan tro det gir en spennende effekt. Hele året, for stråene er flotte på vinteren også.

    Trivelig torsdag der du er, Anne.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tror kanskje det vil bli for mørkt til at den vil trives noe særlig. Det står i boka "Stauder i norske hager" av Knut Langeland at den vil ha sol, lett skygge.
      Kan tenke meg at måten du har arrangert fagerrørkvein på er kjempefint. Det er jo, det som er spennende, å bruke slike effekter for å framheve formen på plantene. Det er noe vi trenger om vinteren.

      Slett
  5. Storhjortetrøst og purpursolhatt kommer til å bli kjempefint sammen! Gleder meg til å se det. Jeg har storhjortetrøst sammen med klaseormedrue i halvskyggen og det fungerer bra.

    SvarSlett
  6. Flotte planter du planlegger å sette sammen! Jeg tror nok det kommer til å bli fint. Kjekt med planter som er dekorative om vinteren også.

    SvarSlett
  7. Så artig å ommøblere litt i hagen. Nye venner skal finne hverandre og gjøre hverandre enda finere:) Høres veldig fint ut som du tenker det. Nydelig hvit solhatt. Ingenting er så kjekt som det selvsådde. Gir en ekstra glød både hos planten og hos hageeier:) Lykke til Anne. Ha en fin kveld.

    SvarSlett
  8. Du är allt en riktig växtkonstnär! Det är underbart att jobba med perenner och gräs och få dem att tycka om läget och varandras sällskap. Du har härliga planer på gång.
    Jag kombinerade en gång solhattar med gräs och höstanemoner vilket blev en lyckad kombination. Nu längtar jag vilt efter en plats att stanna på och att få plantera och flytta efter behag, något av det roligaste som finns.
    God kväll, kram Maria

    SvarSlett
  9. Flotte gress!!...og den videoen var jo sååå inspirerende..nesten så jeg vil plante gress i hele hagen:)
    Så fint at du kan dele og få endå flere planter...det er gøy når vi får de til å trives:)
    God helg..og takk og enda en inspirasjon!

    SvarSlett
  10. Hei, Anne! Klaseormedruen er nydelig, og her hadde du funnet kledelig selskap for den! Jeg har tre planter av den sorten, men hvert år etter at jeg plantet dem har de blitt bare mer og mer deppa. De står under plommetreet, i fet jord, men ikke så mye sol. De er kanskje ihuga soltilbedere, klaseormedruene?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Trine! Klaseormedrue er egentlig en plante som kan stå i skygge, men ble fortalt en gang at i Norge bør den få sol for at den skal rekke å blomstre. Den liker ikke å tørke.

      Slett
    2. Hmmm, da er det hverken solmangel eller tørke som forklarer mistrivselen til mine tre klaseormedruer. Jeg tror kanskje jeg også har vært litt for ivrig med gjødsling i bedet der de står. Det er kanskje grenser for hvor mye mat de får seg tildelt før det blir skadelig. Akkurat som med mennesker og sjokolade, f.eks Dessverre, vil jeg si. ..

      Slett
  11. Du har masse flotte stauder! Jeg er også så gla i prydgress, men det er mange som ikke er herdige her. Det er mange rare plasser en setter planter - av og til har de vel sådd seg sjøl, men det er ikke alltid en kan skylde på det. Hjortetrøsten så frodig ut likevel, syns jeg!

    SvarSlett