søndag 16. februar 2014

Verbena bonariensis, kjempeverbena


En uke har kjempeverbena stått på vekstrommet for å spire etter to uker i kjøleskapet. Jeg krysser alt jeg har for at de spirer. Når de svever over bedene, er de utrolig vakre og de passer så godt sammen med mange andre farger. Jeg planter dem i krukker og rundt omkring i hagen. Store verbenakrukker står i kjelleren klar til å bæres ut om ikke alt for lenge...
I går fjerna jeg blytung snø fra taket på veksthuset. I dag var hagen nesten snøfri. Jeg har lukt, funnet en blå krukus, en nesten utsprunget snøklokke og jorda er mer eller mindre telefri. Jeg tror på vår med en eneste gang!
 I ettermiddag var himmelen oransje.Vet ikke hvor lenge det er siden sist himmelen var farget av sola. I morgen er det meldt sol og det er vinterferie.Dette er HELGEGLEDER hos Vivi. God kveld! Anne


21 kommentarer:

 1. Den är så fin! Hoppas, hoppas det gror för dig. Och hoppas solen skiner hos dig i morgon.
  Kram Maria

  SvarSlett
 2. Hei Anne :) Jeg må være på kikk etter kjempeverbena når sesongen starter i hagesentrene for denne planten har jeg veldig lyst på. Har forstått at det er i seineste laget å så den i år. Høres ut som du har hatt en fin helg :) la oss håpe at vinteren er i ferd med å slippe taket.
  En fin ny uke til deg fra Tone

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg ville ha forsøkt å så den nå. Jeg har sådd den flere ganger i februar.. Den er ikke akkurat billig å kjøpe.

   Slett
  2. Takk så mye for tilbakemelding Anne :) Det begynner å bli trangt om plassen hos meg så jeg er redd jeg blir nødt til å vente med å ha glede av kjempeverbena i hagen til neste år. Vet du om kjempeverbena egner seg til vintersåing? da tenker jeg på å så den til høsten og la den stå ute i til vinteren?

   Slett
  3. Ja, hvorfor ikke. Jeg har aldri prøvd å så dem i potter ute om høsten, men jeg drysser frø i grusganger om høsten. De liker tydeligvis å ha det karrig i starten, for i mai/juni spirer de som bare det. Og da planter jeg dem der jeg vil ha dem.

   Slett
 3. Hei Anne! Ja denne er ikke til å unnvære i hagen. Mine har stått en uke i kjøleskap og er satt varmt nå. Jeg husker fra i fjor at de var litt ut og inn fra kjøleskapet før de spirte. Men de er verdt jobben! Håper vi får god spiring :-)
  Ha det godt!

  SvarSlett
 4. Ja så utrolig fin farge det er på den. Selv har jeg ikke forsøkt å så verbena. Kanskje til neste år? Frøene fra deg, alle tre slagene, spirer forresten :) hvis alle overlever blir det mange planter. Jeg gleder meg!

  SvarSlett
 5. Nydelig beskrivelse av en herlig ettermiddag med orange himmel! Nydelig med kjempeverbana.

  SvarSlett
 6. Kjempeverbena passer mange steder i hagen, noe bildene dine godt viser. Jeg har noen til overvintring i drivhuset, må snart sjekke hvordan de har klart vinteren.

  SvarSlett
 7. Hi Dear,
  good work! Sure they will be beauties!
  All the best
  Elisabeth

  SvarSlett
 8. Underbara jätteverbena! Väcker habegär!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvarSlett
 9. Kæmpeverbena kan noget helt særligt, når de står der og svæver. Og, så ser de da helt vanvittig godt ud sammen med orange. Håber du snart kan se spirer.

  /Birgitte

  SvarSlett
 10. Hei ! Her har du bilder som kan markedsføre denne attraktive planten til den mest kresne..så mye og så fint kombinert med andre. Jeg er veldig opptatt av å få mye selv av denne. Likevel har jeg to store eksemplar overvintrende ute i hagen..og selv om jeg bor i sone 1, frykter jeg at det var en tabbe av meg å ikke ta dem inn ?
  Jeg har sådd frø, så jeg har et håp der...

  Nyt uken!
  Eli.

  SvarSlett
 11. Å jag älskar Jätteverbena jag med. Den frösår sig villigt helt själv här i Södra Sverige och den beter sig nästan som ett ogräs. Fast jag vill ha den överallt så det är inga problem. Och den står så vackert ända tills frosten.
  Fina bilder du bjuder på :-D

  Kram, Eira

  SvarSlett
 12. Som du kanske vet är Verbena en av mina absoluta favoriter också. De tillför väldigt mycket i trädgården. Jag sådde i fjol och i år tänkte jag att jag ska ta hand om fröplantor eftersom jag har låtit de gamla stå kvar, så jag hoppas där blir fröplantor. Jag hade inte en tanke på att man kan övervintra plantor, så det ska jag göra hädanefter.
  Du, jag tror faktiskt att det är vår på gång, det står i dn.se idag att det antagligen blir en rekordtidig vår!
  Ha en fin kväll, kram Maria

  SvarSlett
 13. Verbena er en kjempe flott plante, som gjøre seg veldig godt i hagen. Blomstrende og flott helgeglede.

  Klem Vivi

  SvarSlett
 14. For en fortryllende kavalkade med Verbena i harmoniske og lekre samplantinger. Du vet jo meg og Solbruden. De forskjønner hverandre virkelig. Jeg sådde Verbena for første gang i fjor, med stort hell og til enorm glede. Har ikke sådd i år. Angrer litt allerede, men sparte en potte som står i boden. Håper den er på min side i år. Lykke til med dine Anne!

  SvarSlett
 15. Hei Anne,
  disse er så fine, og jeg har kun hatt et par planter 'svevende' sammen med andre. Tok frø i høst,og de har lagt kaldt/frost ute i drivhuset. Jeg sådde disse og satte dem på badegulvet. Må de stå kaldt etter at de er sådd i fuktig jord? Eller holder det at selve frøet har hatt en kuldeperiode?
  En utfordring jeg har er å se hva som faktisk er frø. Hele den visne blomsterstanden har så mye 'rusk og rask' at jeg ikke ser hva som er frøene..... jeg puttet alt jeg trodde var frø i såpotta..... som står varmt på badegulvet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg lar dem stå i kjøleskapet i 14 dager etter at de er sådd. Sjekk jorda hvor de stod i fjor i mai/juni. Det er store muligheter for at de har sådd seg. Her dukker det opp spirer flere steder. Ja, det er vanskelig å se hva som er hva.

   Slett
  2. Da prøver jeg det. Kommet en stakkars spire i potta i romtemperatur (som kanskje er noe helt annnet...), så ut i drivhuset i kulda med dem. Nå er det bare røde grader framover... Så får vi se om det hjelper.

   Slett