lørdag 7. oktober 2017

Fuchsia - høsting


De har vokst seg større i sommer. Disse fuchsiane er ca. 10-12 år gamle. Hvert år i begynnelsen av oktober, blir de kjørt ned i kjelleren uten blader. Vi ribber dem for bladene og blomstene. I mai en gang når det ikke er fare for frost, kjøres de ut igjen. Det er vårlykke!
Det å fjerne alle blader og blomster er vemodig. Noen av dem er på sitt fineste nå. Nå venter flere måneder i en mørk, men frostsikker kjeller. Det beste er at de fleste overlever en lang vinter.
Hvis du ønsker å vite mer om hvordan vi behandler fuchsiane for overvintring - les siste nr. av  Norsk hagetidend.


Nå er det kaostid.
En ferdig ribba Dahliaene er ikke i hus, men de kan godt få en lettere frost før knollene tas inn.Sekketralla Claes Ohlson er en av våre viktigste hjelpemidler.    I natt er det fare for frost igjen. Vi har hatt en natt hvor det bikka under 0 grader. Nesten alt klarte seg, unntatt engletrompetene, men dem har vi tatt nye stiklinger av. De har allerede rota seg. Klar for en ny vår. Ha det godt! Anne


12 kommentarer:

 1. Hei Anne!

  Ja, jeg husker hvor trist det var hver høst og fuchsiaene var på sitt fineste. Nesten vemodig å ribbe de da. Flotte skulpturer av fuchsia dere har!
  Jeg har fått inn alt av sarte planter i dag. Litt av en jobb! Nå gjør det ikke noe om det blir frost her i hvertfall.

  Ha det godt!
  Klem, Marit

  SvarSlett
 2. Hei Anne. Flotte fuksiaer dere har. Vi har også sekketralla fra Clas Ohlsen. Genial til opp og ned trapper. Frost har vi ikke fått her enda, men det har vært nære på. Fortsatt god helg til deg.
  hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
 3. Gog morgon Anne!

  Vilka gigantiska fuchsior! Efter så många år blir man ju fäst vid växterna så de vill man mer än gärna ta hand om och möta nästa vår tillsammans igen.

  Jag har bara en endaste fuchsia men den är också jättegammal, övervintrar i en mörk källare. Känns hemskt att klippa ner den varje höst, just nu är den så fin.

  Kram!

  SvarSlett
 4. Fuchsia var jättelängesedan jag hade, tack för påminnelsen om denna fina växt. En säckkärra är toppen att ha, perfekt att flytta runt tunga krukor.
  Fin söndag till dig
  Kram Maria

  SvarSlett
 5. Hej Anne!
  Har fuchsia för första gången i år. Nu står den inomhus, kanske skall jag försöka få den att övervintra. Det är jättefina exemplar du har. Tunga lyft är inte bra, då är det bra med all hjälp.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlett
 6. Oj så fina! Så stora! Ja snart är det dags att ta tag i alla pelargoner och olivträd, frosten är på gång...
  Ha en fin söndag nu!
  Kram från Titti

  SvarSlett
 7. Så store Fuchsiaer! Ja, det må være vemodig å fjerne blader og blomster.

  SvarSlett
 8. Himmel så store, fine og gamle. Store som busker jo. Jeg har begynt å få øynene opp for Fuchsia, men har ikke lagringsplass dessverre.
  God uke.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
 9. Fuchsiaene har kommet i hus her også :-) Vi har allerede hatt fire frostnetter, så drivhuset har vært mellomstasjon noen dager. Men nå er alt "ribbet og klart". Så da er det vel bare å ta fatt på nedskjæring av endel stauder, og en siste lukerunde.
  Ha en fin uke/Eirin

  SvarSlett
 10. Store, flotte fuksiaer du har. Her går de uribbet ned i kjelleren, men mine er ikke like store som dine. Ha en fin ny uke, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 11. Hei Anne!
  Dette hadde ikke jeg klart, tror jeg, når de må ribbes på sitt fineste. Veldig fine når de blir som busker og får kraftige grener:)
  Jeg har veldig lite som må inn på høsten. Dere har en stor jobb vår og høst, så da er det godt med sekketralle:)

  Ha en fin dag!


  Ps: Har ikke fått tak i Hagetidend enda, da det ikke har kommet i butikken her. Fortsatt selges septembernr.

  SvarSlett
 12. Tenk at du har fuchsia som er 10-12 år gamle, imponerende. Men selv om det må være trist å ribbe de for både blomster og blader er nok dette viktig for god overvintring.
  Sekketralle kan en ikke være for uten:)
  Ha en fin uke:)

  SvarSlett