mandag 5. januar 2015

Lathyrus odoratus, erteblomster


Erteblomster er blomster jeg må ha i hagen. I fjor sådde jeg 11 forskjellige. Hvite, rosa, rosafiolett og blå. De ble planta i krukker og i jorda. En del av kjøkkenhagen fikk espalier på to sider. De har en himmelsk duft som er helt ubeskrivelig.                                'Charlies Angel' sammen med solsikken 'Teddy Bear'.
'Alan Titchmarsh'
'Kippen Cream' til høyre'Linda C'De fire siste bildene er av 'Blue Danube' som ble favoritten.Hittil har jeg bare kjøpt frø til å så 'Blue Danube'. Kjenner jeg meg selv rett, så kommer jeg til å så en som er kremhvit. Noen år har vi hatt en eller to krukker rett utenfor døra. Da er det lettere å få med seg duften ofte.
Idag var det første dag på jobb etter deilig ferie. Tidlig morgen ut i den mørke kulda, men det blir lysere og lysere
Ha det godt! Anne

17 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig, erteblomster er lekre og helt uimotståelig i hagen. Men jeg synes de nye"fine sortene" er vanskelig å få til å spire. jeg legger de i vann et døgn før planting, men kun noe få av en spirer. Har du noen gode tips?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gjør vel det samme som deg. Det hender de blir liggende i vann i to døgn. Det er mest for at jeg ikke rakk å så dem. I fjor kjøpte jeg en pose med 20 frø. En spirte og var i tillegg utrolig puslete. Visste du at hvis du topper dem etter to bladpar for å få mer buskete planter, og setter skuddene i vann, så danner de ganske fort nye røtter?

   Slett
 2. Nydelige blomster! Det fikk meg til å tenke at jeg kanskje skal prøve å plante noen som kan klatre oppetter klatrerosen Heidelberg, som jeg har rett utenfor inngangspartiet mitt.

  SvarSlett
 3. Så vackra luktärter! Jag har inte sått på flera år, lyckas inte så bra med dem. Kanske ska jag prova på nytt i år:)
  Kram Maria

  SvarSlett
 4. Vakre disse erteblomstene! Det er mange år siden jeg hadde det i hagen, og nå sliter jeg litt med åkersnegler på varme våte Trøndersomre, så jeg er jammen ikke sikker om det blir noen i år heller. Tanken var å ha de i ampler, så kanskje det blir litt.
  De dufter jo så nydelig!
  Ha en fin kveld:-)

  SvarSlett
 5. Hei Anne! Så vakre de er! Jeg sådde ikke de i fjor, men må gjøre det i år. Duften er helt nydelig :)

  Ha det godt!

  SvarSlett
 6. Luktärter är underbara, doftar gott och är vackra. Lyckades tyvärr inte med dem så bra förra sommaren. Ha det gott!

  SvarSlett
 7. Jeg ser at de er vakre når jeg ser bildene dine. Jeg forsøkte å så for et par år siden og hadde store forventninger til vakker blomstring. Det ble rett og slett et skikkelig skuffelse, og jeg har ikke giddet å forsøke igjen. I fjor høst kjøpte jeg "staudeerter" i rosa. Håper de vil blomstre og gi meg lyst til å forsøke på nytt. Slik jeg har skjønt, lukter ikke staudeertene slik som sommerblomstversjonen. God dag på jobb :)

  SvarSlett
 8. Så inspirerende innlegg!! Erteblomster må man ha, det er så nydelig og lukter så godt. Kjempefine farger på det du viser her, skjønne sorter og spennende varianter.

  SvarSlett
 9. Blomstererter er så vakre! Jeg prøvde i feriehagen, til noens store (mat) glede. Det var ikke meg, men en firbent. Siden har jeg droppet det, men mon tro om det var uheldige tilfeldigheter, kanskje prøve igjen? Flott med plante som både vokser fort, pynter i bedet, bør plukkes inn, og gir avling + vel også forbedrer jorden.

  SvarSlett
 10. Ja de er bare så flotte og deler så god duft, så nydelige farger det er på dine.
  Jeg samlet litt frø i høst fra mine men de så litt tuspete ut, det var jo så tørt her.
  Men noen nye frø må en jo ha hvert år, sånn er det bare.

  Nydelige sommerbilder som får det til å krible litt.
  Godt nytt år Anne og ha en fin kveld.

  SvarSlett
 11. Du verden så mange fine erteblomster! Nå var det noen år siden forrige gang jeg hadde erteblomster, kanskje jeg burde prøve igjen i år?
  Lykke til med såingen!
  Klem!

  SvarSlett
 12. Det er så hyggelig å se bilder av blomster=) Gleder meg veldig til hagesesongen er i gang igjen=) Erteblomster er en av mine favoritter i hagen=) Vibeke

  SvarSlett
 13. Flotte bilder. Hos meg er erteblomster en klar favoritt og når de først begynner å blomstre holder de på helt til frosten kommer, så mine klarte seg helt til november :-) Lukter nydelig gjør de også og er veldig flotte i blomsterbuketter.
  I år skal jeg prøve enda flere forskjellige varianter.
  Ha en fin uke :-)

  SvarSlett
 14. Inspirende bilder! Flotte erteblomster og solsikken Teddybear var også lekker :)

  SvarSlett
 15. Åh, erteblomster! Kanskje drømmen blir sann dette året - i egen hage? ;)
  Lykke til med dine duftende drømmer!
  Og godt nytt år! Tusen takk for koselig hilsen hos meg! :)

  SvarSlett