lørdag 2. januar 2016

Hva frø kan bli - venn eller fiende?


   

Synes det er spennende å prøve ut nye planter. Tagetes har vi hvert år, men i våres sådde jeg to nye  'Red Gem', røde med gul kant  (krukka foran) og 'Burning Embers', bronserøde med gullkant (krukka bak). På norsk heter tagetes fløyelsblomst og de er som fløyel. En annen nykommer var Silybum marianum, mariatistel. Valgte den fordi den har så vakre hvitmarmorerte blader og fiolette blomster. Vakker var den, men for noen pigger. Fikk vite at den frøsådde seg lett, og da ble beslutningen tatt. På med verneutstyr, plantene ble fjerna og alle blomsterhodene gikk i søpla i dobbel plastpose. Nå har vi bare bildene igjen. Hos Maribels Garden er  fargetemaet tofarget i hagen.
Fløyelsblomster kan man leke seg med!                           
                                     


18 kommentarer:

 1. Fløyelsblomster har jeg fått mer og mer sansen for. Det finnes så mange fine varianter! Ha en fin helg :)

  SvarSlett
 2. Hej Anne!
  Spännande tvåfärgad tagetes, och mariatisteln har fina marmorerade blad. Den är vacker.
  Ha det fint!
  Marika

  SvarSlett
 3. Hei Anne!

  Mariatistel har jeg ikke, men i hagen her vokser dessverre vanlig tistel med lilla blomster som nesten er umulig å bli kvitt. Det er så mange jorder rundt her på landet hvor de vokser og de frøsår seg enormt. Forstår godt at du fjernet den, ja. De er utrolig vakre de med marmorerte blader, men noen planter må en unngå ;)

  Klem, Marit

  SvarSlett
 4. Tror det vokser tistler her også. Stakk meg i alle fall her i høst.
  Fløyelsblomster i mange nyanser er veldig flott :-)

  SvarSlett
 5. Kjempefine tagetes! Her blir det garantert flere typer denne sommeren. Takk for inspirasjon:)

  SvarSlett
 6. Det var noen frodige eksemplarer av tagetes! Hvor tett setter du plantene i krukkene?

  SvarSlett
  Svar
  1. 'Red Gem' tror jeg hadde 5-6 planter. 'Burning Embers' hadde jeg 4. De blir ganske store. Planta flere'Red Gem' under maisen. De var veldig fine som bunndekkere.

   Slett
 7. Flotte tagetes :)
  Jeg har en del echinops tidselskugler....de frøsår sig også ret nemt, men heldigvis er de små planter nemme at få op igen.
  Til gengæld har jeg en del bøvl med den almindelige "ukrudtstidsel", der var her i forvejen. Den er godt nok ikke nem at hive op (har tung lerjord) og den spreder sig vanvittigt.

  SvarSlett
 8. I have tagetes every year too and I try different varieties, next summer I want to grow tagetes lucida, I already bought the seeds. Red Gem is really beautiful!

  SvarSlett
 9. Så snygg den är Mariatisteln, taggarna ser läskiga ut. Fin tvåfärgat hos dig.
  Kram Maria

  SvarSlett
 10. Så vakkert det er med så mange forskjellige typer av Tagetes. Dette var mye nytt for meg :-) Hilsen fra Liv

  SvarSlett
 11. Tagetes er virkelig flotte. Jeg må bli mer kjent med de. Flotte bilder!

  SvarSlett
 12. Så fine fløyelsblomstene er. Tror jeg skal utvide til disse i år. Jeg har bare noe jeg kaller kjempetagetes, som er veldig lik den som selges brettvis, men mye høyere og tangerine gem. Ja pluss meksikansk estragon som jeg prøvde får første gang i fjor og som står inne nå.
  Hilsen ingeborg

  SvarSlett
 13. Takk for bildene Anne :-) Ønsker deg et riktig Godt Nytt År ! :-)

  SvarSlett
 14. Jeg elsker måten du bruker krukker på i hagen din, sammen med de bugnende bedene! Det blir så stilrent og fint. Tagetes må jeg ha på grunn av duften, og fordi den er spiselig, samtidig som den skremmer skadeinsekter i kjøkkenhagen og hemmer nematoder i jorda. Utrolig nyttig, og duften er bare som en drøm fra barndommens hageopplevelser med mamma og mormor.

  SvarSlett
 15. Så fine bilder, det siste bildet er jo utrolig lekkert!
  Klem Nora

  SvarSlett
 16. Jätte fina tagetes!! Namnet Sammetsblomma stämmer perfekt:)
  Ha det gott!

  SvarSlett
 17. Så,ljuvliga sommarblomsbilder! Jag är väldigt förtjust i gem-serien av tagetes. Men de kan vara lite luriga att så ibland.

  SvarSlett