tirsdag 30. april 2013

Humla


Det har vært en dramatisk tilbakegang for en del humlearter i store deler av verden. Enkelte steder er det snakk om massedød.
 Humler er veldig sårbare for menneskeskapte  endringer i naturen. En viktig årsak er sprøyting og redusert blomstertilbud til humla.
Alle som har hage (over 1 million i Norge!) og balkong/terrasse kan øke tilbudet til humla. Den er veldig viktig for  pollinering av blomster. Frokost uten kaffe og syltetøy!

Det er mange blomster som humla liker. Her er noen eksempler: Snøklokker, krokus, perleblomster, kuletistel, solhatt,  phlox, fløyelsbblomst, kattemynte, lavendel, oregano, timian, anisisop, akssøyleblomst, georginer (enkle blomster), kjempeverbena, solsikke, pyntekorg, kornblomster, revebjelle, storkenebb, salvie, lungeurt, blomkarse, valmuer + + +.
I grøftekanten og i skogen vokser det mange humleplanter. Så ikke brenn bråte nå om våren.
Heldigvis har vi mange humler i hagen, selv om de glimrer med sitt fravær på bildene.  På  Moseplassen er det en utfordring om å hjelpe humla.


8 kommentarer:

 1. Ja det er viktig å legge til rette for humla :)
  Masse flotte humleblomar her hos deg ser eg :)
  Vakre bilde :)

  SvarSlett
 2. Tack för detta upprop till vår vän humlans fördel!
  Såg du idag på nyheterna att EU beslutat förbjuda alla för bin och humlor farliga besprutningsmedel! Det är en jättevinst!
  Mina jätteverbenor är så pyttesmå att jag undrar om det någonsin blir något av dem, men jag har lite annat som kan falla dem i smak tror jag!
  Ha det gott!
  Kram Maria

  SvarSlett
 3. åå, så mange flotte humleblomster :D
  Superinspirerende å se!

  Flott at du tok utfordringen om å blogge om humla, nydelig innlegg :)

  SvarSlett
 4. Vakkert av humla og planter den liker!

  SvarSlett
 5. Ble glad når det i solskinnet sist lørdag dukket opp masse humler. Så de er her fortsatt heldigvis. De surret rundt i krokus, stemor og perleblomster.
  Ha en fin 1. mai!

  SvarSlett
 6. Så fint innlegg, det er ganske mange blomster-arter som humla trenger så det skulle ikke være vanskelig for noen med hage å hjelpe den litt der.
  Fine bilder av blomstene dine, ha en fin kveld.

  SvarSlett
 7. så koselig humleinnlegg du har laget. :) Anne Kari

  SvarSlett
 8. Hei Anne! Ja, humla er en kjærkommen og viktig gjest! Har et mandeltre og en Magnolia Merrill i potte (nyinnkjøpte) som står så vakkert i blomst! Har hatt de siste dagene to store humler på besøk. Har prøvd å ta gode bilder, men humlene har hatt det svært travelt....så det har v vært vanskelig! Lave tempraturer og mye vind har vært en bremsende faktor for at våren virkelig setter inn! Nydelige fargeklatter av sommer bilder du har i innlegget ditt! Jeg skal virkelig sørge for å ha noen av plantene du nevner for å beholde /hjelpe biene hos meg til å finne det de leter etter! Takk for informativt innlegg! Christin (cornelias verden)

  SvarSlett