tirsdag 16. april 2013

Bl.a. Verbena bonariensis, kjempeverbena.


I vinter har jeg oppbevart to krukker med kjempeverbena lyst og kjølig. I februar skyter de nye skudd som jeg tar stiklinger av. De blir satt i et glass med vann og etter to til tre uker har de dannet fine hvite røtter.
Hvis du kjøper en potte med verbena, ta stiklinger.
Verbena som står i krukker på grusen, frør seg. Og neste vår, forsommer dukker det opp mange små planter.Til venstre en potte med verbena som skal prikles. Har 7 potter til!  Det kommer til å ta tid. Til høyre verbena som er klar til planting.
Toppstiklinger av Dahlia 'Black Beauty'. Etter en tid danner de nye røtter. Når man topper dem, får de tettere og buskaktig vekst. Jeg bør nok fjerne flere blader på stiklingene.
                                          Dahlia er vakre.

Noen "vårbilder" fra midten av april.
                         Det ser ut som vi har uteservering, men det har vi ikke!                               KLAR FOR VÅREN!

17 kommentarer:

 1. Oi, så mange verbena. Hos meg har det bare spirt to stykk, men stiklinger skal tas. Blir nok litt sen blomstring denne sommeren.

  SvarSlett
 2. Eg og tok inn til overvintring ein verbena. Den er no komen i drivhuset og er i god vekst. I morgon skal eg ta stiklingar å sette i vatn. Eg sette stiklingar av den men rett i jorda, dei røtte seg ikkje ( visna ). Med andre planter får eg det til på den måten men med denne gjekk det ikkje. Takk for tipset med røting i vatn :))
  Klem frå MarJE.

  SvarSlett
 3. Ja, nå er vi storklare! Takk for Verbena tips. Jeg har sådd dem i år for første gang. Tålmodighetsprøve! Det ble heldigvis mange spirer, men himmel så sent de vokser! Fremdeles små til tross for prikling. Nesten utenkelig at de kan bli som dine fine i krukken. Men jeg bevarer håpet:) Laar du de toppede Dahliaene stå i vann for å få røtter? Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør jeg. Av og til tar jeg så mange skudd av ulike planter at det blir for mye å ta vare på. Du kan gjøre det med busker, klematis, eføy, villvin osv. Det er bare å prøve seg fram. Fin kveld til deg!

   Slett
 4. Dette var et godt tips!..jeg har alltid kjempeverbena men da kun i bed.Men lurt med potter og overvintre de skal jeg prøve til neste vinter:)

  SvarSlett
 5. Heisan. Takk for gode tips og informasjon om kjempeverbena. Kjøpte i fjor men skjønner at det slett ikkje er sikkert eg har i år.... Jaja, får halda utkikk etter små frøplanter. Lykke til med dine i alle fall !! Ha det godt.

  SvarSlett
 6. Dette er drømmen - jeg har 8 spirer som jeg passer som gull .... men de er bittesmå ennå!

  SvarSlett
 7. Takk for tips om kjempeverbena, jeg har en potte full avspirer som nok snart må prikles. At det går å ta stiklinger var jeg ikke klar over. Det skal jeg jammen forsøke!

  SvarSlett
 8. Tack för alla tips! Jätteverbenan är så vacker. Vilka fina dahliaskott. Jag tror tyvärr mina dött i garaget i vinter. Får nog köpa nya på plantskolan.
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvarSlett
 9. Hei Anne! Så nydelige vårlige bilder! Jeg er veldig glad i kjempeverbenaene, de ruver og skaper så flott "fluffy" høyde i et beddet! Overvintre i potter skal jeg virkelig prøve! Takk for flott råd! sukk....DAHLIA...helt nydelig! Jeg har begynt så smått å ta vekk tildekkingen fra i høst under Magnoliatrærne og andre prydbusker! Gir dem nå et tynt lag med Kukompost...så kan våren bare få lov til å komme! Fortsatt lykke til i forarbeidet for våren! Hilsen Christin i corneliasverden.wordpress.com

  SvarSlett
 10. Takk for tips og fine bilder.
  PS. Så mange krukker du har!

  SvarSlett
 11. Fint tips og fine bilder!
  Tror jeg må prøve det med kjempeverbena :-)
  I fjor rakk en selvsådd spire av verbena å blomstre før frosten kom, men puslete plante da i forhold til hvordan den kan være med fordriving.

  SvarSlett
 12. Så smart. Jeg tar en tur til dere når vinteren har sluppet taket.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig. Hjertelig velkommen!

   Slett
 13. Nå fikk jeg veldig lyst til å prøve meg på kjempeverbena, de er jo så flotte.
  Takk for fine tips, jeg ser det er blitt vårstemning i hagen din med potter og hageverktøy,,herlig,,

  SvarSlett
 14. Nå ga du meg et håp. Jeg hadde en kjempeverbena i hagen i fjor, men trodde ikke den frøsådde seg selv. Jeg krysser fingrene!

  Nydelige Dahlia du viser! Ønsker deg en fin helg. Vivi

  SvarSlett
 15. Å vad härligt du har förberett! Jag har sått Verbena bonariensis men plantorna är pyttepyttesmå och jag undrar om de kommer hinna bli något? Annars får jag köpa ett par plantor och göra sticklingar som du.
  Kram Maria

  SvarSlett