onsdag 16. januar 2013

Grønne huler


I Botanisk hage på Tøyen i Oslo kan man få mange ideer og inspirasjon.Tenk å ha en grønn tunnel i hagen! Å kunne gå inn, stoppe opp, sette seg ned og nyte. Kanskje en duftende tunnel av roser, kaprifol eller erteblomster. Blomkarse kan også vokse flere meter i løpet av en sommer. Hengende vindrueklaser!
 
Andre klatreplanter som kan brukes, er forskjellige klematis. Clematis alpina er herdig til og med H6. Parthenocissus, villvin, Aristolochia durior, pipeholurt. Den har vakre hjeretforma blad og tåler godt skygge. Eller Actinida kolomikta, rødkattebusk.  Humulus lupulus, humle vokser med rekordfart og dekker godt  gjennom sommerhalvåret. Den visner ned hver høst.                                                Et uklart bilde av et sveisepunkt.

Jeg så et dansk hageprogram hvor de laget portaler/buer av armeringsstenger. Stengene ble bøyd slik at de dannet buer. Disse er heller ikke så dyre og kan kjøpes bl.a. på Byggmaker.. Men hvis man kan sveise, er det mange muligheter. Ha en god kveld!

8 kommentarer:

 1. Dette er som inngangen til den hemmelige hagen:) Så nydelig. Jeg er så heldig å ha Botanisk hage som nærmeste nabo. Det er en vidundelig oase midt i travle Oslo. Trives så godt der, til alle årstider. Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 2. Å ja det er flott, inngangsparti og hageplasser som har levende tak er også så fint synes jeg.
  Jeg skulle gjerne vært en tur i Botanisk hage til sommeren.

  Ha en fin kveld fra Marit.

  SvarSlett
 3. Dette var koselige portaler - og så har du jo så mange bilder av favoritten min, pipeholurt. Må nøye meg med bare en grønn vegg foreløpig, men kanskje jeg får litt inspirasjon her til å lage meg en portal et eller annet sted. God onsdag. Anne Kari

  SvarSlett
 4. Heisann, inspirerende bilder i vinterkulda-alltid ønsket meg en grønn tunell!
  Vi laget en av armeringsmatter for noen år siden, 2 stk ble bøyd og festet på stokker. Gikk bra i 3 sesonger, til Humlen og 2 roser var godt igang med å dekke det hele-masse snø oppå alt som var tilgrodd ble for tungt og brøt armeringsmattene ned til bakken.
  Så armeringsmatter er for spinkelt,rett og slett.I dette land må vi bygge så det klarer noen vinterstormer og til tider masse snø...også plantestøtter og buer.

  SvarSlett
 5. God ide å bruke armeringsjern, men kanskje med noe ekstra støtte. Slike grønne huler har jeg sans for, også må det ikke alltid være søte klatreroser heller :-)

  SvarSlett
 6. Dejlige billeder som giver mig endnu mere lyst til at lade haven fortsætte sin vej mod at blive frodig og eventyrlig. Sikke mange historier og oplevelser man kan tænke ind i sådanne grønne tuneller.

  Tak for kigget.

  Mange havehilsner fra
  Katinka Raabymagle

  SvarSlett
 7. Jeg først besøkte denne bloggen og jeg virkelig liker, og jeg synes det er veldig nyttig og interessant, jeg er imponert jobber for å vise her på denne bloggen, håper jeg du vil beholde, og vil dele mer enn på denne måten,
  http://www.adverts.pk/28_Dadu/

  SvarSlett
 8. Fina bilder du visar! Jag har alltid älskat lövgångar och ja, tänk att ha en lövgång i sin egen trädgård! Jag skulle vilja ha en lövgång som är gjord av hassel, det tar några år för plantor att komma igång men sen växer de ganska fort. på marken ska det vara olika marktäckare och fullt av vårlökar! Och om gången är lång ska man kunna sitta därinne... Ha det fint!

  SvarSlett