tirsdag 17. desember 2013

Gunnera og biskop Gunnerus


Gunnerus var biskop i Trondhjem på 1700 tallet. Han brevvekslet med Linné i mange år, men de møtte aldri hverandre. Etter Gunnerus død bestemte Linné at planteslekta Gunnera skulle få hans navn. Det er ikke mange nordmenn som har fått den æren.  Se mer om Gunnerus og Linné her. Det er synd den ikke er herdig på disse kanter Kanskje kan rabarbra være en erstatter? Jeg liker veldig godt frodigheten, så vi har rabarbra i bedet

Selv om Linné likte Gunnerus, hadde han visst ikke så gode følelser for Norge og nordmenn. Jeg vet ikke hvorfor, men kanskje det er derfor brunrotta fikk navnet Rattus norvegicus. Dette er ikke godt dokumentert, men ryktet har levd lenge.De tre første bildene er fra Wisley Garden i mai i år. Det siste bildet av rabarbra er fra Chenise garden i England.













                               God førjulstid! Anne

                           

9 kommentarer:

  1. Hei Anne.
    Så artig med gammel historie, hvem vet kanskje dette er sant.

    Fine bilder og moro og lese.

    God kveld fra Marit.

    SvarSlett
  2. Morsomt å lese og artig plante! Mon om den sprer seg like hjertelig som rabarbraen :) God førjul, ja!!

    SvarSlett
  3. Visste ikke dette om Linné og nordmenn, så rart! Koselig med litt botanikk. god førjulstid til deg også!

    SvarSlett
  4. Jeg hadde den i noen år, men til slutt ble jeg lei den. Hos meg ble den ikke så stor som jeg håpet. Mere som en litt forvokst rabarbra, og det var ikke verdt ekstaarbeidet med tildekking.
    Overvintringen gikk overraskende greit med dekke av høy, og plast over der igjen.

    SvarSlett
  5. Dette innlegget ditt likte jeg godt,da jeg har min egen Gunnera-historie: Jeg såg planten for første gang naturlig voksende på Madeira, på en vandring der. Det hadde regnet litt og solen skinte ned på akkurat disse enorme bladene som løftet seg opp mot lyset. Det var så utrolig vakkert at jeg bare måtte stå der å se og ta bilder! Reisefølget mitt var ikke like opptatt av natur så jeg ble hengende laangt etter de andre! Jeg ante ikke hvilken plante dette var og (jeg må le) følte meg litt som Tommelise i en eventyrskog..
    Siden har jeg lest om planten og lurt på om det var bryet verd å dyrke den her hos meg i sone 1. Nå takker jeg Martin her for god info.
    Er enig med at rabarbra er en god erstatter, jeg dyrker den for bladenes skyld. Det er jo ikke såå lenge til de første bladene sprenger seg opp gjennom kald jord her hos meg..et skikkelig vårtegn!
    Takk da for et artig inputt i førjulstida..nå vet jeg enda mer om denne planten.

    SvarSlett
  6. Hei Anne! Artig historie om Gunnera! De er imponerende i størrelsen, og jeg har alltid hatt lyst på den planten. Synd at de må dekkes til. Flotte bilder!
    Ha en fin kveld!

    SvarSlett
  7. Hei, moro å høre historien bak Gunnera'n!
    Jeg har også prøvd denne planten. Den overlevde bare en vinter, så det ble aldri noe størrelse på den. Men det er en imponerende plante når den blir stor. De har et flott eksemplar i botaniske i Gøteborg.
    God førjulstid!

    SvarSlett
  8. O dessa pampiga, fantastiska växter som får en att tro att man befinner sig i ett sagoland! Härliga bilder från England! Så fint huset och plantorna passar ihop!
    Kram Maria

    SvarSlett
  9. Ja en riktigt frodig växt, kräver sin trädgård. Min är alldeles för liten. Ha en riktigt fin kväll! Kram Merja

    SvarSlett